یازده سال درس خواندن شاید برای رسیدن به سال کنکور؛ کنکوری که شاید استرس و نگرانی به جان برخی از دانشآموزان سال دوازدهمی بیاندازد و برای آنان که با نگرش درست، میدانند هر هدفی اگر بر طبق برنامهای صحیح و مشخص پیش برود و البته پشتکار همواره آن را همراهی کند، به زانو در خواهد آمد و به راحتی به دستآوردنی خواهد شد، سال پربار و مفیدی به نظر برسد.
اکنون با شروع سال تحصیلی جدید، حدود یک میلیون و دویست هزار نفر از دانشآموزان و یا فارغ التحصیلانی که قصد شرکت در آزمون کارشناسی را دارند، به طور جدیتر درگیر برنامه کنکور خود شدهاند ؛ به همین دلیل در این مقاله و شمارههای بعدی آن هرآنچیزی که باید در این برهه از زمان برای پشت سر گذاشتن ۱۰ ماه پیش رو با تمام انرژی و توان و صرف آنها به شیوه درست، لازم خواهید داشت را در اختیارتان قرار خواهیم داد، با ما همراه باشید.
۷ گام نخستین برای ساختن عمارتی بلند و استوار

نگرش
مهمترین اصلی که شما باید در تمام دوران مطالعه و چه بسا زندگیتان داشته باشید، نگرش و نحوه تفکر و برخورد شما با تمام چیزهایی است که با آن برخورد دارید و خواهید داشت؛ نگرش تمام آنچیزی است که در سر شما میگذرد، نگاهتان به دنیا چگونه است و چگونه با مسائلی که در مسیر زندگیتان قرار میگیرند، چگونه برخورد میکنید؟
اگر بخواهیم تنها در مورد کنکور صحبت کنیم این مثالها به درک بهتر شما از این مقوله منجر خواهد شد:
تصور کنید با این نگرش که: «کنکور سد بزرگی است، امسال قرار است تماما استرس داشته باشم، درس میخوانم ولی میدانم قبول نخوهم شد، حتی فلانی هم قبول نشد چه بسد به من» و از این دست جملات آغاز کنید و در تمام طول سال به آنها فکر کنید باید این خبر بد را به شما بدهم: شما هرگز قبول نخواهید شد! زمانیکه حتی خودتان به تواناییهایتان ایمان نداشته باشید و دیدتان این باشد که قطعا شکست خواهید خورد، به اندازه کافی تلاش نخواهید کرد زیرا که امیدی ندارید و آن زمان را به کار دیگری و یا تحمل نگرانی و استرس خواهید گذراند. لازم است بدانید که مطالعه همراه با استرس میتواند تا ۵۰ درصد از عملکردتان بکاهد!

به علاوه دلایل گفته شده در بالا، شما برای گذراندن روزهایی که خسته خواهید شد، نیاز به انگیزه و انرژی برای شروع دوباره دارید؛ این مسئله تنها زمانی اتفاق میافتد که نگرش شما بر حول ان مسئله بگردد که: «این دوران موقتی است و برای همه پیش میآید، اما کاری که شما در این زمان باید انجام دهید این است که با جمع کردن تمام قوا و انرژی، دوباره شروع کنید و قویتر از گذشته ادامه بدهید، در این صورت تحقق هدف شما نزدیک است.»
مولانا در اینباره میگوید:
در جهان هر چیز چیزی جذب کرد گرم گرمی را کشید و سرد، سرد
قسم باطل، باطلان را میکشند باقیان از باقیان هم سرخوشند
ناریان مر ناریان را جاذباند نوریان مر نوریان را طالباند
امیدواریم به حد کافی متوجه اهمیت این مقوله شده باشید و بدانید تا زمانی که زیربنای عمارتی که میخواهید بسازید درست نباشد، حتی اگر بهترین مصالح را به بهترین شیوه بر روی هم بچینید، نه تنها به آن عمارت و دوامش اعتمادی هست و زمان زیادی برپا نمیماند بلکه با کوچکترین ضربهای از هم میپاشد. بنابراین:
قدم اول: اصلاح کردن نگرشتان؛ مهم نیست چه معدلی دارید، اگر برنامهریزی و پشتکار داشته باشید، حتما و قطعا موفق خواهید شد.
هدف
پس از آن که موفق شدید نگرشی مثبت برای خود فراهم کنید، اکنون زمان هدفگذاری رسیده است؛ چه قصد داشته باشید در گروه آزمایشی رشته خود کنکور بدهید و چه تغییر رشته داده باشید، باید مشخص کنید که چه چیزی از شرکت در این آزمون و ۱۰ ماه درس خواندن پیش رو میخواهید. ممکن است بدانید دوست دارید در چه رشتهای قبول شوید، همینطور ممکن است هنوز تردید داشته باشید و یا دست به انتخاب نزده باشید. اما به هر حال باید یک هدف (رشته، دانشگاه و یا رتبه) را برای خود هدف قرار دهید.
به یاد داشته باشید اگر تا به حال وضعیت درسیتان آنچنان راضیکننده نبوده، فرصت زیادی برای تغییر وضع کنونی دارید. پس آنچیزی را که واقعا دوست دارید به دست بیاورید هدف قرار دهید، نه آن چیزی را که در حال حاضر میتوانید به دست بیاورید!
در واقع هر کس به اندازه ی هدفی که در ذهن پرورانده ، برای دست یابی به آن سعی و تلاش میکند. اگر رویایی دارید، توانایی رسیدن به آن را هم دارید.
اگر هدفتان بزرگ است، نگران نباشید، اگر مسیر درستی را برای رسیدن به آن انتخاب کنید، انتهای مسیر هدفتان منتظر شماست، تنها باید راه را پیوسته ادامه دهید.
این گام شاید مهم ترین گام زندگیتان باشد لذا توصیه میکنیم برای این کار با خودتان رو راست باشید.
دوست دارید باقی عمرتان را در چه کاری صرف کنید؟
از ته دل میخواهید به چه چیزی دست پیدا کنید؟
در چه رشتهای درس بخوانید و به چه کاری مشغول شوید؟
در چه شغلی میتوانید آینده ی رویایی خودتان را بسازید؟
قدم دوم: آیا باید حتما هدفگذاری کنیم؟
برای قایق بیمقصد، باد تصمیم میگیرد که کجا برود؛ تصمیم با خودتان است…
تهیه منابع آموزشی
حال که هم نگرشتان درست شده و همم میدانید از خودتان و درس خواندن در سال کنکور چه میخواهید نوبت بالا زدن آستین همت برای شروع این سال هیجانانگیز است؛ برای شروع میبایست منابعی که نیاز دارید را تهیه کنید. این کار مثل تهیه مصالح مورد نیاز شما برای ساختن همان عمارتی است که از آن سخن گفتیم.

در این سال شما نیاز دارید تا علاوه بر مطالعه خط به خط کتابهای درسی، برای عمق بخشیدن به مطالعاتتان، حل نمونه سوال و آشنایی با سبک سوالات کنکور منابع کمک آموزشی قابل اعتمادی را نیز در اختیار داشته باشید. یادتان باشد تنها منابعی را تهیه کنید که از اعتبار کافی برخورد است، زیرا همه ساله کتابهای کمک آموزشی بسیاری منتشر میشوند. برای این بخش میتوانید از راهنمای خرید کتاب کمک درسی گاج مگ استفاده کنید (این بخش جدید گاج مگ هر روز، بهروزرسانی میشود.)
همچنین ممکن است به منابع آموزشی معتبر و یا چاپ جدید دسترسی نداشته باشید، توصیه میکنیم کتابهای مورد نظر خود را با تخفیفهای باورنکردنی از فروشگاه گاج مارکت تهیه کنید و در هر نقطه از کشور که هستید به سرعت آنها را دریافت کنید.
قدم سوم: کتاب درسی و کتابهای کمک آموزشی معتبر، ابزار ضروری شما در این مسیر هستند؛ اهمیت آنها را دست کم نگیرید.
برنامه ریزی
برنامه ریزی، نقشه راه شماست؛ برای طی کردن این مسیر یک برنامه ریزی دقیق لازم دارید. شما باید برای خود برنامه دقیقی را بچینید و مدام آن را با توجه به وضع فعلیتان تعدیل کنید و تغییراتی در آن به وجود بیاورید.
بهتر است برای خود دو نوع برنامه، یکی ماهانه و دیگری هفتگی تدوین کنید و آن را در جایی قرار دهید تا در معرض دیدتان باشد.
برنامه شما باید واقعبینانه باشد. البته برای این بخش از برنامه ریزی با توجه به ویژگیهای شخصیتی خود تصمیم بگیرید؛ برخی از دانشآموزان دوست دارند تا برنامهای معقول و حتی کمی پایینتر از آنچه با تمام توانشان میتواننند انجام دهند، بچینند تا از پس آن برآمده و با مطالعه بیشتر از آنچیزی که در توانشان بوده، اعتماد به نفسشان را بالا ببرند.
گروه دیگر اما تمایل دارند برنامهای بیشتر از توانشان طراحی کنند تا خود را از آنچه هستند بالاتر بِکشند و به این واسطه پیشرفت کنند؛ باید ببینید در کدام دسته جای میگیرید!
برنامه شما باید منعطف و قابل اجرا باشد، تعادل خوبی میان مطالعه درسهای عمومی و اختصاصی برقرار کند و زمانی را به مرور و حل تست اختصاص دهد.

برنامه ریزی باید شخصی باشد نه کپی شده از جایی، باید تواناییها و ویژگیهای شخصی شما را در نظر بگیرد. این برنامه همچنین باید به حد کافی قوی باشد تا شما را در رساندن به مقصدتان یاری کند.
نوشتن برنامه یا همان نقشه راه از مهمترین عوامل موفقیت شما خواهد شد پس زمان کافی را برای آن در نظر بگیرید و هر هفته ایرادات آن را برطرف کنید و با برنامهای کاراتر از هفته گذشته به مطالعه ادامه دهید.
اگر در شناسایی نقاط قوت و ضعف خود مشکل دارید و یا برنامهای که نوشتهاید به اندازه کافی مناسب نیست و نتیجه مورد انتظار خود را از آن نمیگیرید، از یک مشاور دلسوز و حرفهای کمک بگیرید، مشاوران گاج در کنارتان خواهند بود.
خبر خوش: برای نوشتن برنامه ریزی صحیح گاج مگ را دنبال کنید، مقالات بسیار کارآمدی قرار داده خواهند شد!
یادتان باشد یاری گرفتن از دفتر برنامه ریزی گاج که با پشتوانه علمی طراحی و نوشته شدهاند، میانبرهایی برای رسیدن به هدفتان به شما نشان خواهند داد.
قدم چهارم: برنامه ریزی، نقشه راه شماست؛ مبادا از آن غافل شوید!
آزمون آزمایشی
فقط درس خواندن کافی نیست، شما باید متوجه اشتباهاتتان در یادگیریتان بشوید، موقعیت خود را میان باقی رقبا بسنجید، شرایط آزمون را تجربه کنید و به کمک استفاده از برنامه راهبردی (مواد آزمون) سرعت مطالعه خود را با سرعت مطالعه استاندارد هماهنگ کنید.
به وسیله آزمونهای آزمایشی علاوه بر اینکه خودتان را در آزمون ها ارزیابی می کنید، به مرور به تکنیک های آزمون دادن، مانند مدیریت زمان و کنترل میزان استرس و … مسلط میشوید.
تحلیل و بررسی دقیق آزمون، چه بسا از خود آزمون دادن هم مهم تر است. شما بایستی دقیق بررسی کنید تا اشتباهاتتان را پیدا نموده و سعی در برطرف کردن آنها کنید تا در آزمونهای بعدی، این میزان اشتباهات کم و کم تر شود تا در نهایت در سر جلسه کنکور، شما با خیال راحت و با کمترین اشتباه، بتوانید بهترین نتیجه ممکن را بدست بیاورید.
این اما تمام آنچه یک آزمون آزمایشی معتبر به شما ارائه میدهد، نیست. شما در آزمونهای آزمایشی از تجربیات مشاور و تخصص او راهنمایی میگیرید و او با تجربهای که دارد مشکلات احتمالی درس خواندن و .. شما را سریعتر متوجه میشود و راهحلهای کاربردی به شما ارائه میدهد.

نیما جواهری رتبه ۸ کشوری کنکوری انسانی ویژگیهای یک آزمون آزمایشی خوب را اینگونه توصیف میکند: «به نظرم تعدادی از سوالات باید سخت و نکتهدار باشد که باعث شباهت آزمون با سوالات کنکور شود. آزمون باید در هر لحظه مطلب جدیدی برای دانشآموز داشته باشد (مثلا نکته جدید، قلق جدید و …) و با هر آزمون اشکالاتی از دانشآموز برطرف شود و سوالات آزمونهای گاج این ویژگی را داشتند. سوالات آزمونهای گاج سطح بالایی داشت. این سوالات برای دانشآموز چالش به وجود میآورد. یکی از دلایلی که تا لحظه کنکور در آزمونهای گاج شرکت کردم، این بود که تا حد زیادی این ویژگیها را داشت.
در مورد شباهت سوالات کنکور با سوالات آزمونها باید بگویم که سوالات کنکور هر سال جدید هستند، اما همانطور که گفتم آزمونهای گاج سطح بالایی داشت و من چالشهای سر جلسه آزمون را در آزمونهای گاج بسیار تجربه کردم.»
قدم پنجم: اگر سطح کنونی شما ۱۰ از ۱۰ باشد، شرکت در یک آزمون آزمایشی خوب، شما را به ۱۰۰ از ۱۰ میرساند!
مشاور تحصیلی
در قسمتهای بالا اشاره کردیم که یک مشاور خوب و حرفهای میتواند مشکلات روند درس خواندن شما را زودتر از خودتان متوجه شود و اگر در حال طی کردن مسیر اشتباهی هستید، شما را به راهی که به مقصدتان میرسد برگرداند. اگر هم راه خود را پیدا کردهاید و میدانید کدام مسیر به مقصد مورد نظرتان میرسد، مشاور مسیر کوتاهتر و راه میانبر را نشانتان خواهد داد.
ممکن است از لحاظ روحیه در این راه نیاز به کمک داشته باشید، امکان دارد با توجه به عملکردتان نیاز به یک تشویق و یا حتی گاهی تنبیه نیاز داشته باشید! یک مشاور دلسوز و کاربلد، این کار را انجام خواهد داد و قطعا در راحتتر به پایان رساندن این راه یاریتان خواهد کرد.
اگر امکان یاری گرفتن از یک مشاور را ندارید، فردی مورد اعتماد که دلسوز شما باشد و حرفهای او بر شما تاثیرگذار است را برای کمک گرفتن در مسائل مربوط به انگیزه و روحیه انتخاب کنید و از او درخواست کنید تا در این راه کنار شما باشد تا از لحاظ شناختی و روحی به شما کمک برساند. اعضای خانواده از بهترین گزینهها برای این مورد هستند. یادتان باشد فردی که قصد دارید از اوکمک بخواهید نباید ذرهای حسادت نسبت به شما داشته باشد بلکه با خیرخواهی سعی کند تا انگیزه شما را بالا نگه دارد.
قدم ششم: مشاور دلسوز به شما کمک میکند تا در مسیر درست قرار بگیرید (یا باقی بمانید) و یا راه درست را برای شما کوتاهتر میکند.
محکم کردن بنای آنچه ساختهاید
این نکات میتواند باعث قویترین شروع برای شما باشد، اما تنها یک شروع قوی برای موفقیت کافی نیست؛ شما میبایست در تمام دوران مطالعه خود این نکات را رعایت کنید.

پس لازم است تا هرازگاهی بررسی کنید و ببینید :
نگرشتان چگونه است؟
هدفتان هنوز انگیزهتان را برای تلاشی قویتر از گذشته برمیانگیزاند؟
منابع کافی در اختیار دارید؟ و آن منابع پاسخگوی نیازتان هست؟
وضع برنامه ریزیتان چگونه است؟ آن را بازبینی میکنید؟ برنامهتان چقد در موفقیتتان موثر است؟ لازم هست سطح آن را بالاتر ببرید؟
مرتب در آزمونها شرکت میکنید یا آن را سرسری میگیرید و غیبت دارید؟
آزمونهایتان را تحلیل میکنید؟ وضعیت و پیشرفت شما در آزمونها به چه صورت است؟
چقدر با برنامه راهبردی آزمون هماهنگ هستید؟ اگر از آن جا ماندهاید، آیا برنامهریزی دقیقی برای جبران دارید؟
به راهنماییهای مشاورتان گوش میدهید؟
اگر اوضاع خوب است، موفقیت روزافزون نزدیک است و اگر از روزهای آغازین خود فاصله گرفتهاید در اولین فرصت، زمانی را برای بازسازی خود اختصاص دهید. این کار را به تعویق نیاندازید که جلوی اشتباه را هر زمان بگیرید، پیشرفت است!
قدم هفتم: تنها شروع قوی کافی نیست، هرازگاهی باید به بررسی کردن وضعیت خود بپردازید.
این مقالات مشاورهای ادامه خواهند داشت، پس گاج مگ را دنبال کنید.
سوالات و ابهامهای خود را برای ما کامنت کنید تا پاسخ داده شوند؛ در ضمن اگر خواندن این مطلب میتواند برای دوستانتان نیز مفید باشد، آنها را به خواندن این مقاله دعوت کنید.
خرید کتابهای «کنکور ۹۸» از گاج مارکتCopyRight Original Article منبع اصلی و رعایت قانون کپی رایت